1

Ce se intampla cu fansubing-ul romanesc? III

Salutare dragilor. Mai intai de toate, doresc sa va anunt ca, ANR (anime news romania) s-a mutat aici pe a-evolution. Stirile si articolele de genul, or sa apara aici pe blog.
Acum, sa revenim la oile noastre.
In ultimul articol pe tema aceasta, am discutat despre obiceiurile proaste a unora dintre voi. E, de data asta, o sa vorbesc despre ce a ajnus sa fie comunitatea de fansub-ing de la noi.
In ultima perioada, au tot aparut asa zise fansub-uri ca ciupercile dupa ploaie (vorba lui Tomo-kun intr-un comentariu xD) care nu au pic de respect fata de ceilalti mai vechi in domeniu ca ei, dar nu putem sa excludem nici pe cei vechi care incep sa o ia pe aratura…
Recent, incep sa observ ca majoritatea fansub-urilor, incep sa devina ce era odata anl, ce e acum anime3kage (asa au in momnetul asta adresa) si ce e anime4fun.
Ca sa fie in top si sa atraga la ei cat mai multi fani, fac serii deja terminate de alte grupuri inaintea lor, dar nu aduc nici un plus la ele… unii din ei facandu-le chiar mai proaste daca se poate spune. Eu personal, nu inteleg deloc trendul acesta. Oare cand traduci o serie deja facuta de altii acum jumatate de an – un an si vazuta de cateva zeci, chiar sute de fani, nu e o munca inutila? Eu o consider una inutila, chiar o pierdere de timp, daca-mi pot permite sa pun.
Cand irosesti atata efort si resurse umane pe serii deja terminate si facute cum trebuie, (a nu se lua in calcul serii facute in bataie de joc de te doare capul deja de la primul episod), in loc sa faci una din miile de serii care nu au fost traduse si sa aduci publicului romanesc ceva nou si in acelasi timp, iti pastrezi si originalitatea si serioazitatea pe care ai avut-o de-a lungul timpului.
In urma cu vreo, sa zic aproximativ 5-6 ani, cand m-am apucat de meseria asta, exista un respect enorm intre grupuri, chiar se respecta ce facea unul si altul, dar usor, usor, s-a dus si asta si ne-am indreptat spre perioada asta in care aproape toate fansub-urile noi cat si vechi, devin unele de duzina, care reclizeaza aceleasi serii iar si iar, fara sa tina cont ca sunt facute deja…
In comunitatea noastra, asa ceva a inceput sa devina un trend, o fita, o moda daca pot spune. Unele fansub-uri noi cu potential, pe parcurs au inceput sa faca o treaba de te doar si maselele (de cap nu mai zic, ca e deja la ordinea zilei) si au intrat in „noua moda”/„noul tred” de a deveni unele de duzina.
Acum va intreb eu pe voi, un fansub mic aparut de o luna cu o serie sau doua originale nefacute de nimeni, si peste 2 saptamani, un colos din comunitate incepe si el seriile facute de ei, voi chiar credeti ca ei or sa mai supravietuiasca? Nu. Daca nu cumva se apuca sa traduca Naruto sau One piece sau serii deja facute ca sa atraga public, nu au cum.
Comunitatea la noi ar fi ceva in genul: cei care nu fac serii deja facute sunt idioti sau cum vreti voi sa-i considerati, iar cei care fac sunt cei mai tari si extra mega tari. In cazul asta, se mai merita sa mai faci ceva? Mai bine iti bagi un bat in fund si stai pe scaun si te uiti la anime-uri in engleza/romana (engleza pentru cei care o stiu) si nu te mai stresezi deloc, de-ti vine sa-ti smulgi parul din cap in unele momente.
In final, vreau sa subliniez un lucru, la serii care sunt facute prost si sunt incepute iar de alti, aici merita felicitati, deoarece e pacat ca unele serii sa ramana cu traducerea in halul ala…
Fiti cuminti si ne vedem la urmatorul articol din: Ce se intampla cu fansubing-ul romanesc?

Share Button

zerox189